Recent heb ik namens de Algemene Nederlandse Burger Belangenvereniging (ANBB) een brief gericht aan Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Hierin hebben wij de SWAB verzocht om in haar behandeladvies aan het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) positief te adviseren over het gebruik van het geneesmiddel Ivermectine bij COVID-19. En dit zowel ter voorkoming als bij de behandeling ervan. Ook het NHG zelf hebben wij een brief gestuurd, met het verzoek haar behandelingsprotocollen aan te passen. Inmiddels worden gerechtelijke stappen voorbereid.
Wij vinden het immers belangrijk dat mensen de kans wordt geboden om gebruik te maken van een alternatief veilig wapen tegen het virus. De aanbevolen vaccinatie is niet de enige weg die naar Rome leidt. Mogelijk is er zelfs een betere weg. Onder meer de Volkskrant heeft er een artikel aan gewijd en ook het tv-programma Op1 heeft het opgepikt.
Huis-, tuin- en keukenmiddel
Al decennialang wordt het middel Ivermectine ingezet ter bestrijding van onder meer malaria, schurft en rivierblindheid. Dit heeft geresulteerd in het toedienen van miljarden dosissen ervan aan mensen, op basis waarvan het veiligheidsprofiel inmiddels als zeer hoog wordt bestempeld. Ivermectine staat om die reden al jarenlang op de WHO lijst van essentiële geneesmiddelen. Het is bekend dat Ivermectine een sterke antivirale werking heeft.
Anders dan het nog onbekende vaccin van bijvoorbeeld Pfizer/BioNTech of Moderna, bestaat Ivermectine al jaren als huis-, tuin- en keukenmiddel. Men is goed bekend met de minimale bijwerkingen, het is eenvoudig verkrijgbaar via de apotheek en de kostprijs is laag.
Positieve resultaten
De enorme bulk aan positieve berichtgeving over de werking van Ivermectine bij COVID-19 zou onze bewindslieden toch aan het denken moeten zetten. Dergelijke berichten dateren al van april vorig jaar. Tal van veelbelovende geluiden volgen inmiddels uit onderbouwde peer-reviewed studies van vooraanstaande wetenschappers en persoonlijke praktijkervaringen van artsen. Er zijn meerdere onderzoeksmethodes toegepast, waaronder in vitro studies, modelleerstudies en gerandomiseerde, gecontroleerde dubbelblind placebo-studies. Hierbij heeft men gekeken naar zowel de preventieve werking als de behandelingswerking van Ivermectine en dit zowel bij patiënten met milde als met zware klachten. Getest is op zorgpersoneel, op COVID-19 patiënten en op familieleden van COVID-19 patiënten.
Breed ingezet tegen COVID-19
Niet voor niets wordt het middel Ivermectine in steeds meer landen ingezet in de strijd tegen het Coronavirus. Denk aan landen als Argentinië, India, Mexico, Zuid-Afrika en Slowakije. Ook in enkele Amerikaanse staten heeft het middel inmiddels haar weg naar het brede publiek gevonden. De roep vanuit de internationale medische wereld om Ivermectine in de strijd tegen het Coronavirus in te zetten wordt steeds luider.
De verwachting bestaat dat het gebruik van Ivermectine zal resulteren in het voorkomen van ziekenhuisopnames en hiermee in de ontlasting van de zorgcapaciteit. Dit biedt onze zorgmedewerkers eindelijk de lang gewenste ademruimte.
Over de auteur: Niels Vanaken is advocaat en oprichter van Stichting Corona Onderzoek. Hij staat belanghebbenden bij in het voeren van juridische procedures.
Wil je meer weten over vaccinaties? Lees dan ons vorige bericht.