Skip to content

Massatestbeleid gebaseerd op gouden drijfzand

Bekijk hier de video van Niels Vanaken over het massatestbeleid en de gebreken van de PCR-test of lees de onderstaande tekst.

De Nederlandse overheid ziet het al helemaal voor zich: zoveel mogelijk landelijke XL teststraten om de maatschappij weer aan de praat te krijgen. In samenwerking met het VNO-NCW en de GGD‘en is een grootschalig plan bedacht om te komen tot een ‘bewijs jij maar dat je gezond bent’ samenleving. Met een vrijelijk te besteden bedrag van ruim een miljard euro, mag Stichting Open Nederland hierin het voortouw nemen. Ook het breedschalig experiment met sneltesten op middelbare scholen is sinds kort van start gegaan.

Positieve PCR-test zegt weinig
En dit terwijl de PCR-test niet aantoont of iemand besmet of besmettelijk is, dan wel ziek is of ziek gaat worden. Hiervoor is klinisch onderzoek door een arts nodig. Een PCR-test toont enkel de aanwezigheid van een dood stukje RNA van het virus in het lichaam aan. Niets meer of minder. Zelfs Jaap van Dissel en Marion Koopmans hebben dit volmondig erkend. Het stukje RNA kan bovendien van een ander verwant virus afkomstig zijn en al maanden in het lichaam aanwezig zijn.

Inmiddels zijn steeds meer deskundigen het erover eens dat de PCR-test niet geschikt is om COVID-19 vast te stellen. Dit vanwege de grote risico’s op foutieve testuitslagen. Sinds begin 2021 deelt de Wereldgezondheidsorganisatie deze mening en stelt zij dat het gebruik van de PCR-test om die reden standaard gepaard moet gaan met klinisch onderzoek. In het gerenommeerd medisch-wetenschappelijk tijdschrift The Lancet zijn onder meer op 1 december 2020 en op 17 februari 2021gelijkluidende artikelen gepubliceerd. In de wetenschappelijke artikelen wordt de stelling dat de PCR-test als ‘de gouden standaard’ wordt beschouwd, onderbouwd afgeschoten.

De buitenlandse rechtspraak toont eenzelfde tendens. Zo heeft het Portugees Hof van Beroep in Lissabon op 11 november 2020 geoordeeld dat een positief PCR-test resultaat niet gelijkstaat aan een COVID-19 besmetting. Op 24 maart 2021 kwam de Oostenrijkse rechtbank in Wenen op haar beurt tot de beslissing dat de huidige PCR-testmethode ongeschikt is om een COVD-19 besmetting aan te tonen. Het Hof deelde het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie en stelde dat de PCR-test vanwege haar foutgevoeligheid gepaard moet gaan met medisch onderzoek. Zeer recentelijk heeft ook de Duitse rechtbank in Weimar op 8 april 2021 zich bij dit standpunt aangesloten.

Kortom, terwijl steeds meer vaststaat dat de huidige PCR-testmethode niet geschikt is om een coronabesmetting vast te stellen, besluit onze overheid om deze massaal hiervoor in te zetten. Bovendien wordt doodleuk beslist om een miljard euro aan belastinggeld hieraan te verspijkeren. Wie het begrijpt, mag het zeggen.

Geen klacht, toch een test
Tot overmaat van ramp heeft de overheid hiernaast bedacht dat nu ook mensen zonder klachten zich preventief moeten laten testen. Tot 1 december 2020 werden enkel mensen met milde of ernstige klachten getest op de aanwezigheid van het virus. Nochtans is bekend dat testen enkel zinvol is bij mensen met klachten, hetgeen zelfs Mark Rutte nadrukkelijk heeft erkend. Het inzetten van de PCR-test als screeningsmethode voor mensen zonder symptomen voegt niets toe.

Giftige stoffen
Als kers op de taart is inmiddels bekend dat een aantal van de zelftests giftige stoffen bevatten, waaronder Ethyleenoxide en Octylfenol/Nonylfenol Ethoxylaat. Ethyleenoxide is een kleurloos gas dat wordt gebruik voor de sterilisatie van de wattenstaafjes. Octylfenol/Nonylfenol Ethoxylaat vinden we dan weer terug in de testvloeistof. Geen geheim, want dit is gewoon terug te vinden op de verpakking en de bijsluiter van bijvoorbeeld de zelftest van Roche. Beide stoffen zijn in Europa verboden, behoudens enkele strikte uitzonderingen. Van Ethyleenoxide is bekend dat het onder meer kankerverwekkend is en een risico vormt voor de voortplanting. Deze stof kent geen veilige dosis, in die zin dat ieder contact hiermee als schadelijk wordt beschouwd. Octylfenol/Nonylfenol Ethoxylaat tast op haar beurt onder meer het immuunsysteem aan en kan leiden tot onvruchtbaarheid. Door meerdere Kamerleden, waaronder in Oostenrijk, zijn dan ook kritische Kamervragen gesteld over het gebruik van deze stoffen bij zelftests. De Duitse stad Hamburg heeft vanwege het gebruik van deze stoffen alvast besloten om per direct te stoppen met de inkoop van de zelftest van Roche en de levering ervan aan scholen. Onze overheid daarentegen levert de komende maanden miljoenen van deze zelftests aan de basisscholen. Een weinig hoopvolle gedachte met het oog op onze kinderen.

Show me the money
Het kan dan ook niet anders dan dat dit testbeleid niets meer met onze volksgezondheid te maken heeft. Daarentegen is de achterliggende gedachte dat hoe meer wij met z’n allen testen, des te groter de afzetmarkt voor commerciële (snel)tests wordt. En omdat de gebruikte testmethode gebrekkig is, leidt dit tot een forse toename van het aantal vals positieven. Op basis hiervan kan de overheid haar coronamaatregelen weer aanscherpen en groeit ook de afzetmarkt voor de vaccins. Zo is de cirkel rond. Bij de miljoenen business die hierdoor ontstaat verbleekt zelfs de goudberg van Dagobert Duck. En wat doen wij? Wij stonden erbij en keken ernaar, met het zoveelste wattenstaafje diep in onze neus gepropt.

Over de auteur: Niels Vanaken is advocaat en oprichter van Stichting Corona Onderzoek. Hij staat belanghebbenden bij in het voeren van juridische procedures.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Lees ook