Nadat verschillende kaartjes voor 538 Oranjedag voor ongeveer €15.000,- doorverkocht waren, is het festival toch afgelast. Ondanks dat een feestje wel leuk was geweest, is het misschien wel beter dat het 538 festival uiteindelijk niet doorgaat. Want wat hebben deze testevenementen eigenlijk voor nut, als ze überhaupt al nut hebben?
Fieldlap organiseert dit voorjaar verschillende evenementen om te kijken of en hoe deze plaats kunnen vinden in tijden waarin het Coronavirus ons nog altijd een stapje voor is. Voorafgaand aan het festival moet iedere bezoeker een negatief test-bewijs kunnen laten zien. Vijf dagen na het evenement moeten deze bezoekers zich weer laten testen op Corona. Door deze cijfers met elkaar te vergelijken meet Fieldlap of er veel besmettingen zijn nadat een grote groep mensen bij elkaar is gekomen en hoe de evenementen in de toekomst dus kunnen worden ingericht.
Testsamenleving
Voordat bezoekers naar een Fieldlab evenement mogen, zijn zij verplicht een sneltest te doen om te meten of hij/zij Corona bij zich draagt. Alleen wanneer deze test negatief is, mogen de bezoekers daadwerkelijk het festival of concertzaal betreden. Geadviseerd wordt om alle bezoekers vijf dagen na het festival weer te laten testen op Corona. De eerste test is logisch: is er geen corona, dan kan dit ook niet verspreid worden tijdens het evenement. Maar waarom adviseert het Ministerie van VWS die tweede test? Stel de PCR-test zou 100% werken (lees hier meer over de PCR-test), dan is het niet nodig om nogmaals de test uit te voeren op gezonde mensen. Daarnaast geeft Fieldlab aan dat het geen medisch onderzoek is, maar juist een gedragsexperiment.
“De vraag is nu of dit niet eerder een soort experiment is met een wetenschappelijk sausje erover, waarmee ze eigenlijk de samenleving al wat meer willen openen of gaat het toch echt over het uittesten van die “testsamenleving”?” – van Poppel
Entertainment vs. Gezonde samenleving
Daarnaast zou er bijna een miljard worden uitgegeven aan deze testevenementen. Hier is echter veel kritiek op, vanwege twee hoofdredenen. Volgens de overheid zouden de vaccinaties ervoor moeten zorgen dat we het Coronavirus in toom krijgen. Hierdoor vervalt de voornaamste reden om verschillende testevenementen te organiseren. Als iedereen die zichzelf zou willen gevaccineerd is, zouden we weer terug naar het oude normaal kunnen. Daarnaast zou die één miljard misschien wel beter naar de zorg kunnen, waardoor je het geld duurzamer investeert.